Everest Tea Masala

Nowy produkt

Aromatyczna i słodka mieszanka herbaty, mleka oraz rozgrzewających przypraw.  Wystarczy zalać wodą lub mlekiem i gotowe! 

Więcej szczegółów

4 Przedmioty

20,00 zł brutto

Więcej informacji

Wyjątkowa mieszanka przypraw Everest zawiera w sobie przede wszystkim imbir
i pieprz, które rozgrzeją Cię w chłodne, zimowe dni. Te dwa składniki
nadadzą Twojej herbacie szczególny, niepowtarzalny smak.

Sposób użycia
Najczęściej mieszanki używa się, aby nadać nieco rozgrzewających
właściwości herbacie lub mleku. Tea masala używa się również do
przygotowania "Ukala" - napoju popularnego w Zachodnich Indiach. Ukala to
gorące mleko z wodą, cukrem i szczyptą przypraw.

Przepis na herbatę masala (masala tea):
Aby uzyskać najlepszy smak i aromat, dodaj odrobinę mieszanki Everest do
gotującej wody, kiedy przygotowujesz herbatę. Na 2 filiżanki herbaty dodaj
1/4 łyżeczki przypraw - taki napar zadziała rozgrzewająco, ale też
orzeźwiająco i pobudzająco.

dj 
-----------------------------------------------------------------------

Większość ludzi pije chai, ponieważ je uwielbiają! Zalecamy picie chai ze względu na jego wspaniały smak i zwiększenie kofeiny, jeśli sobie tego życzysz.

Popularnym mitem jest to, że zielona herbata ma więcej korzyści zdrowotnych niż czarna herbata. To po prostu nieprawda! Ten mit wynika z faktu, że zdecydowana większość badań została przeprowadzona z użyciem zielonej herbaty. Jednakże, ponieważ cała herbata (zielona, ​​czarna, biała itp.) Pochodzi z tej samej rośliny, Camellia Sinensis, wszystkie oferują podobne korzyści.

Przyprawy, których używamy w Masala Chai, znane są w Ajurwedzie, mają wiele zalet zdrowotnych, szczególnie w odniesieniu do układu trawiennego, takich jak pobudzenie apetytu, redukcja gazu i przeciwdziałanie kwasowości żołądka.

Imbir poprawia trawienie, zapobiega owrzodzeniom żołądka i zarządza nimi, chroni przed objawami przeziębienia i grypy oraz pobudza krążenie krwi. Wykazano również, że jest bardzo silnym inhibitorem związków zapalnych, które przyczyniają się do zapalenia stawów i chorób reumatycznych. Imbir obniża także poziom cholesterolu we krwi poprzez poprawę funkcji wątroby.

Cynamon może obniżyć poziom cholesterolu LDL i ma wpływ regulacyjny na poziom cukru we krwi, dzięki czemu jest szczególnie korzystny dla osób z cukrzycą typu 2. Cynamon jest również znany ze swoich właściwości przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych, dzięki czemu jest skuteczny w zwalczaniu zakażeń drożdży. Znany jest również z przeciwdziałania nieświeżemu oddechowi.

Kardamon jest znany z polepszania apetytu, poprawy trawienia i łagodzenia kwasowości w żołądku. Jest również uważany za korzystny dla układu moczowego i jest uważany za środek czyszczący nerki.

Goździki są znane jako wszechstronna uzdrawiająca przyprawa od stuleci. Uważa się, że mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antyseptyczne. Wiadomo również, że leczy dolegliwości układu trawiennego i promuje dobre trawienie, a także metabolizm.

Czarny pieprz jest silnym antyutleniaczem. Wiadomo, że poprawia trawienie i poprawia zdrowie jelit. Jest także skuteczny w łagodzeniu zatkanego nosa, a jego właściwości antybakteryjne sprawiają, że jest on skutecznym lekiem na choroby układu oddechowego, w tym na przeziębienia, kaszel i grypę.